Що необхідно знати про візи для українців

819
Що необхідно знати про візи для українців

Серед українців є безліч міфів про те, як складно отримати візу за кордон. Але чи справді це так? Які є типи віз? Як швидко та ефективно отримати візу за кордон?

Українці все частіше виїжджають за межі своєї країни: із ціллю подорожувати, в гості, на навчання або ж на заробітки. Але багато хто не до кінця знає, що потрібно для того, аби оформити візу, наприклад, у Польщу чи США без витрати зайвих коштів та нервів. Для початку варто дізнатися, які є типи віз.
Типи польських віз

Для того, щоб поїхати в Польщу і певний період перебувати там, українці мають можливість оформити шенгенську візу. Візи для українців бувають декількох видів:

1. Туристична віза в Польщу. Якщо Ви плануєте подорожувати Польщею, цей тип візи для Вас. Якщо ж Ви хочете працювати на території цієї країни, оформити туристичну візу Вам не вдасться. Дана віза до Польщі видається на певний термін, зазвичай не більше, ніж на 30 днів. Для того, щоб оформити її, Вам не потрібно особисто їхати в консульство.

2. Робоча віза в Польщу. Така віза видається на основі клопотання потенційного роботодавця. Вона дозволяє працювати на території цієї країни, а не лише перебувати там. Багатьох цікавить, як відкрити робочу візу в Польщу. Щоб зробити це швидко, Вам необхідне запрошення від роботодавця, з яким Ви повинні були до цього укласти угоду про співпрацю.

3. Гостьова віза в Польщу. Якщо Ви плануєте їхати в гості до родичів або друзів, Вам підійде гостьова віза. Необхідний документ при оформленні такої візи - гостьове запрошення в Польщу від приймаючої сторони. Польська віза видається на термін не більше, ніж 90 днів і вимагає особистого візиту у консульство.

4. Польська шопінг віза. Дозвіл на таку візу отримати найлегше. Якщо Ви їдете на шопінг за цією візою вперше, Ви зможете перебувати на території Польщі лише 7 днів, які можна використати впродовж 21 дня. Якщо при першій поїздці Ви виконали усі вимоги, можете розраховувати на довготривалу візу терміном від 6 до 12 місяців. Якщо захочете їхати втретє, можна спробувати оформити візу і на 5 років. Але немає гарантії, що Вам вдасться отримати візу на такий великий термін.

5. Студентська віза в Польщу. Ця віза є двох видів:
- короткострокова шенген віза - така віза оформлюється не на довготривале навчання у Польщі (мовні курси, підвищення кваліфікації і т. д.). Даний тип візи дає можливість вільно пересуватися територією цієї країни;
- довгострокова національна віза - цей варіант візи підходить для навчання у ВНЗ, коледжах, яке займає декілька років. Даний тип візи дозволяє подорожувати країнами Шенгену, але термін таких поїздок регламентований, а ціллю може виступати лише туризм.

Які документи потрібні на візу?

Перелік документів на польську візу включає:

1. Бланк візової анкети, який повинен бути заповнений польською чи англійською мовою. Якщо заповнюєте бланк українською, пишіть слова латинськими літерами.

2. Копія та оригінал сторінок закордонного паспорта із фотографією і персональними даними.

3. Дві фотографії (3,5х4,5 см, білий фон, 80% обличчя).

4. Копія та оригінал сторінок внутрішнього паспорту ( всіх сторінок із відмітками).

5. Документи, що підтверджують ціль та мету поїздки.

6. Медичне страхування - копія та оригінал.

7. Копія документу про сімейний статус (свідоцтво про одруження, розлучення і т. д.).

8. Якщо не вказано у закордонному паспорті код фізичної особи - то також необхідна його копія.

9. Довідка із банку про фінансовий стан залишку грошових коштів.

10. На фірмовому бланку підприємства довідка з місця роботи.

11. Якщо Ваша ціль - робота в Польщі, необхідне запрошення від роботодавця.

Оформивши правильно всі документи, Ви матимете можливість отримати шенген візу.

Як потрапити в США?

Для того, щоб потрапити в цю країну, також потрібна віза. США відрізняється від країн Шенгену тим, що туди потрапити трохи важче, тому зусиль докласти необхідно більше.

Для подорожей необхідна віза категорії B1/B2 (бізнес/відпочинок), яка видається терміном на 10 років. Для того, щоб отримати візу, необхідно заповнити анкету, заплатити збір (160$), записатися та пройти співбесіду. Номінальний пакет документів - паспорт і заповнена анкета з фотографіями. Сама співбесіда триває близько 5 хвилин, за які візовий офіцер може запитати у Вас будь-що, але в першу чергу про те, що вказано у Вашій анкеті (заповнюється вона в електронному вигляді).

Окрім туристичної візи, існує робоча віза в США, яка поділяється на три види:

1. H-1B віза - американські компанії дуже часто використовують цей тип віз для запрошення працівників з-за кордону.

2. L-1 віза - для отримання такої візи необхідно хоча б рік попрацювати в американській компанії.

3. E-1 або E-2 - така віза дозволяє наймати іноземних менеджерів, керівників та інших необхідних працівників.

Як потрапити в Німеччину?

Віза в Німеччину оформлюється ретельно. Спочатку потрібно зібрати всі документи для візи.

У візовому центрі ці документи подаються особисто. Заздалегідь потрібно записатися на співбесіду, на якій у Вас можуть запитати про ціль поїздки, її фінансування, про медичне страхування і т. д.

Чи можна працювати в європейських країнах по польській візі?

Багатьох українців цікавить дане питання. А відповідь на нього однозначна - ні, не можна. Адже як йшлося раніше, для кожної країни необхідна окрема віза. Якщо Ви хочете працювати в Німеччині, Вам необхідна німецька робоча віза, якщо в США - американська. Крім цього, дозвіл на роботу в Німеччині видається на підставі договору із конкретним роботодавцем, у якого ви хочете працювати.

Винятком може стати лише та ситуація, коли Ви на постійній основі працюєте в Польщі і роботодавець рекомендує Вас на роботу в якусь іншу європейську країну, але не більше, ніж на 3 місяці.

Отже, у яку б країну Ви не хотіли поїхати, всюди потрібна віза для українців. Тому до цього потрібно підійти із відповідальністю та уважністю, бо саме від цих факторів  залежить ефективність отримання візи.


Догори